擔養家重任 袁偉豪賺錢救患癌父親

在無綫劇《使徒行者2》及《城寨英雄》中均有出色表現的袁偉豪日前在受訪中自揭成長辛酸史,並感激母親一路不辭勞苦照顧患癌父親,如今終可成為家庭經濟支柱的他希望讓家人放下重擔,自己扛起!

2016年,袁偉豪在台慶頒獎禮獲「最受歡迎電視男角色」時,喊住多謝母親一幕令許多觀眾印象深刻。

提及此事,袁偉豪表示當年在台慶頒獎禮獲獎時激動激動,緣於媽媽多年來默默支持其演藝發展,又要不辭勞苦照顧他的患癌爸爸,現在搏命賺錢的他,很開心終可成為家庭經濟支柱:「想全世界嘅人知我媽咪好偉大!」

袁偉豪透露父親五、六年前患上鼻咽癌,「醫番好,但之後喺個肺都有事,定期都要使一筆醫藥費,我因為工作關係只能在物質上(金錢)支持。」

袁偉豪憑《城寨英雄》「牙佬」一角成功彈起﹝網絡圖片﹞

為翠如抱不平

袁偉豪在早前播畢的無綫劇《使徒行者2》中,經常以「天堂哥」身份曬肌搶觀眾眼球。而拍檔黃翠如卻遭不少網友質疑演技。袁偉豪即為對方抱不平:「其實佢好用心演戲,佢好想努力繼續學習,但係每一次都提唔起信心,就係因為網民永遠會針對佢,呢一刻我忍唔住做正義朋友,話畀網民或者網上平台聽一啲正面訊息,大部分人都覺得翠如有進步!」

黃翠如﹝網絡圖片﹞

 

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟