吉野家fb問哪兒開新店 馬鞍山居民積極爭取

團結就是力量?香港吉野家在官方Facebook發文,詢問網民想在哪裡有新店,旋即吸引了一眾馬鞍山居民「洗板式」留言,促請吉野家在該區開設分店。

「牛肉飯議員」也留言

留言的人包括利安區議員麥潤培:「本辦事處爭取多年希望馬鞍山有吉野家!CEO都見過兩次⋯現在好似你地轉左CEO,會唔會唔記得我地馬鞍山20萬人口的願望?」麥潤培過去獲網民封為「牛肉飯議員」,緣於他於2013年去信爭取吉野家於馬鞍山設店。

(吉野家Facebook頁面截圖)

其他住在這個「美食沙漠」的居民亦紛紛留言:「提供三個建議:馬鞍山、馬鞍山、同埋馬鞍山。」、「馬鞍山成廿萬人口,唔係一間吉野家都冇麻,要去到區外特登食我程願唔食啦!」、「咁都要開post問? 有無尊重過馬鞍山先?」

不少馬鞍山居民呼籲街坊幫忙留言,有相信是區外的網民表示:「馬鞍山好似好慘咁……」

除了馬鞍山,另有網民建議新店開在東涌:「我相信東涌一間分店,已經可以幫吉野家集夠資變藍籌股上市。」、「東涌本地人口多,係東涌開吉野家一定無競爭,做硬獨市。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟