【人美心更美】重提被狗咬傷面 姚子羚攞獎不忘呼籲支持領養

《TVB馬來西亞星光薈萃頒獎典禮2017》日前正式落幕,當中的催淚位竟然並非「最喜愛TVB男女主角」,而是獲得「最喜愛TVB男女配角」的陳山聰及姚子羚。

重提被愛犬咬傷面

其中姚子羚於2015年已經在《星光薈萃頒獎典禮》獲女配角獎,同年亦在《萬千星輝頒獎典禮》中奪得過「最佳女配角」,然而她今次再在《星光薈萃頒獎典禮》得獎卻異常感動,皆因她曾經歷過一個低潮期,去年她被領養的唐狗「通仔」咬傷塊面,要停工數月之餘更險些毀容。

姚子羚重提被愛犬咬傷面一事(影片截圖)

支持領養

她在致謝時含淚表白道:「喺呢一年對姚子羚嚟講係一個好難忘嘅一年,因為姚子羚佢攞完呢個獎之後,一場意外佢受咗傷,佢停咗工半年,我好多謝公司嘅包容,冇因為我受傷而怪責我,因為我咁樣我拍唔到一套劇集。呢半年我每日起身對住鏡嘅時候,我有諗過會唔會就咁毀容,咁樣就一世,但呢個疤痕對我嚟講係一個成長、一個烙印,亦都係好好嘅經歷。」她在分享自己經歷的同時,更不忘呼籲大家繼續領養,不要棄養寵物。

姚子羚好錫愛犬「通仔」(Instagram圖片)

多謝另一半

最後她更多謝另一半鄭子邦:「喺呢段時間我好多謝佢,佢令我學習咗好多嘢,佢令我明白到人生係無常,所以一定要學識感恩,學識活在當下,學識珍惜。」她的一番感言更感動到台下陳山聰、胡定欣同胡蓓蔚也不禁流起淚來。

胡定欣都感動到喊(影片截圖)
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟