傳為慳錢搬「凶樓」 吳啟華為乜要咁慳?

現年53歲的藝人吳啟華,近年主力大陸發展,發展不俗的他除了專注演藝事業外,更投資甜品店靠副業賺錢!然而今日(22號)有周刊指出吳啟華看似富貴但實際上非常慳家,更由月租十幾萬的畢架山豪宅,搬到月租平成半的太子道西一幢「凶樓」居住,而該樓宇曾發生住戶跳樓的事件!

養家開支大

其實吳啟華要咁慳住使都唔係冇原因,皆因他的開支甚大,更有傳他的前妻石洋子是「大花筒」!吳啟華2007年與石洋子結婚,7年後離婚。就算離婚後,吳啟華亦對家庭非常負責,他有感自己沒處理好婚姻,故此每月給前妻6萬作贍養費,另外據知女兒由前外母照顧,而他除了畀錢養囡外,亦要給前外母家用!同時周刊又稱他為了讓女兒感受家庭溫暖,所以亦會舉家去旅行,而支出同樣由吳啟華負責,他早前出席活動時才大呻去轉日本使咗幾十萬,更碌爆卡添!除了自己仲要照顧埋前妻頭家,有咁大嘅開支負擔,又難怪吳啟華要死慳死抵。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟