軒仔聲援野豬竟被電台聽眾批評 主持人出手反撃:係咪人類霸咗人哋地方

漁護署日前在深灣道以麵包誘捕7隻野豬後,以藥物注射進行人道毀滅,做法飽受批評。圈中不少明星出post力撐野豬無罪。其中張敬軒在IG Story指,自己所住的地方,有鄰居箭豬仔一家大細,黃麂兩隻,還有野豬兩公婆阿梅同阿強。軒仔謂很享受這種共存的生活方式,又指不明白人類作為眾生之一,憑甚麼獨佔這個屬於彼此的棲息地。

另外,MIRROR成員Anson Kong(江𤒹生)亦在IG Story上稱:「生命平等,在地球上,每個生命都應該有權利去生存。」許志安則在IG貼出寫有「小心野豬出沒」的告示牌寫上:「小心呀,識閃呀,地球危險呀。」

不過,帶頭聲援野豬的軒仔這,被有一名指支持漁護署做法市民致電電台節目批評,形容軒仔「針唔拮到肉唔知痛」。該市民指:「佢(張敬軒)坐喺架車睇風景咋嘛!叫佢每日行返屋企呀,同野豬一齊生活,攞住袋嘢係有味道嘅,你睇吓佢感覺會點?而家講到好仁慈㗎,因為冇經歷過吖嘛!話唔好射殺動物,一個好廉價嘅同情心,你經歷過感覺就會唔同!」該名市民指,香港某間護老院,上落段路常有野豬出沒,野豬更騷擾老人院,有職員被野豬追到跌爛電腦,野豬更撞傷拿著食物的婆婆。

節目上兩位主持人隨即對該市民提出質疑,指野豬下山因慣了被市民餵食,因此應先規管打擊餵飼野豬問題。市民提到的護老院位於山上,主持人反問他,其實那裏會不會本身是野豬嘅棲息地,「有時我哋要問自己,當你開發嗰度嘅時候,會唔會其實係我哋霸咗人哋地方,而唔係人哋霸咗我哋地方呢?」

張敬軒IG圖
張敬軒IG圖
張敬軒IG圖
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟