【拳王】姚子羚演女強人剪掉長髮   靠眼神與黎耀祥擦出火花  

無綫台慶劇《拳王》將接檔《星空下的仁醫》、於下周二(23日)起逢周一至周五晚九點半翡翠台播出。為了令一場又一場的擂台惡鬥更具說服力,一眾男演員包括黎耀祥、張振朗、朱敏瀚、黃子恒、許家傑及譚俊彥等,齊齊付出二百分努力減磅、節食及操肌為求演好角色;但除了一眾男演員,女主角們為了演活劇中人物,亦是花了二百分努力尋求突破及蛻變。

姚子羚與出名好戲的黎對戲,仲要演技要內斂為主,又真係幾高難度。

姚子羚(Elaine)以往多飾演較柔弱角色,《大步走》更是輕鬆的「演回自己」,這次Andy要她演外柔內剛女強人,並釋放名媛氣場。為更配合角色,子羚依照監製「吩咐」,將留了長達六年的頭髮剪短,並拍片紀念。Elaine笑言當刻真的很捨不得:「但我覺得係需要,因為個角色係硬朗嘅,喺聯會又要同一班拳館嘅男人爭,所以有線條嘅短髮會更適合。我剪完後覺得自己好似變咗另一個人咁,所以會易啲進入件事。」談到角色最大難度,她笑言是黎耀祥:「因為我同祥哥喺劇入面都係高手,所以過招時情緒起伏未必可以好大,好多時只能靠眼神或一啲細微位去演;同埋我好希望可以同祥哥擦出到火花。」子羚又謂由於劇中有個「非實體存在」老公,故拍攝時不但考驗演技,更需要發揮無限想像。

姚子羚飾演的角色外柔內剛,目標清晰且努力向上,確實都真係好適合配短髮。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟