【香港小姐】26歲謝嘉怡節目大談來港趣聞:未試過咁樣畀電費!

(截圖)

現年26歲的謝嘉怡,香港女主持及演員,《2020香港小姐競選》冠軍暨最上鏡小姐;其表妹源菲然亦是同屆港姐競選十二強佳麗,現為無綫電視經理人合約藝員。前港姐冠軍謝嘉怡(Lisa)回港一年後,不時亮相於各大綜藝節目中,近來更於人氣處境喜劇《愛回家之開心速遞》飾演「呂冠軍」一角,令她不得不下苦功學廣東話。Lisa周二(9日)上載短片,Lisa不但再以全素顏上陣,而且幾乎8成時間都講廣東話,比起一年前流利不少,可見她進步良多。

(截圖)

Lisa在片中分享蘇格蘭和香港的差異。她透露現居住村屋,回港一年後仍不習慣住大廈,全因太逼狹:「唔可以有花園、又唔可以有陽台,覺得好辛苦。」她坦言最喜歡香港生活節奏快、環境方便,「(喺英國)我住嘅地方係郊區,所以離我最近嘅麥當勞都要揸車25分鐘先到,我哋一個鐘先有一架巴士。」她透露,初抵港時她唔識自己交電費:「我未試過咁樣畀電費,因為英國銀行會自動扣電費,但呢度真係要畀,我唔識自己做,所以好多嘢要我表姐教我做。」她又自認似「BB狗」:「你放佢出去,冇人睇住,佢咩都要自己做。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟