游莨維重穿Master Joe戰衣感觸落淚 爆當年為譚玉瑛甘心白做

TVB兒童節目一直陪伴著每一位香港人成長,為召喚大家美好的童年集體回憶、無綫推出綜藝節目《童你一起長大了》,並由三位資深兒童節目主持譚玉瑛、黎芷珊及蓋世寶擔任主持。本周日(7日)晚八點半翡翠台播出的第五集,以「一童長知識」為主題,盤點歷年兒童節目主持的「知識王」,並分別請來Master Joe、張美妮、伍文生、Patrick Sir、余德丞及林希靈擔任嘉賓。論到兒童節目「知識王」,不得不提Master Joe游莨維。

以頂級科學知識風靡萬千小朋友的Master Joe,直到今時今日仍對自己的「科技通」身份相當難忘,當走入服裝間重穿戰衣,和提及最後一日錄影的細節時,Master Joe均感觸泛淚:「當我知道呢個世界上再冇Master Joe時,個心好似冇咗一忽咁。最後一日錄影,我拍兩、三個Shot就喊,所以拍咗好耐。」他又大爆當年想力邀譚玉瑛飾演Master Joe從未現身的「恩師」,可惜遭工作人員反對:「阿譚嘅Show好貴架!」為了圓夢,Master Joe當時竟提出自動「減薪」:「我聽完即刻話咁我三個騷都唔收錢,將我啲Budget畀晒譚玉瑛吖!冇機會同佢合作我真係好遺憾。」最終,Master Joe獲製作組安排即場圓夢,場面感人。

是集繼續有「空中暢遊」環節,除了有三位主持、嘉賓李佳芯與一眾小朋友玩遊戲、共度歡樂時光的畫面外,更會盤點歷年空中暢遊大使與小朋友互動的珍貴場面,包括:陳慧琳、古巨基、Twins、2R、黎瑞恩、陳松伶等。另芷珊今集還會透露一個關於鄭伊健的小秘密:「《430穿梭機》有個環節要報告康文署嘅活動,伊健係最怕做呢一Part,佢每次都會好緊張,係咁NG,前一晚仲會失眠!」到底令伊健緊張的關鍵是甚麼呢?就要密切周日晚播出嘅《童你一起長大了》。

游莨維重穿Master Joe戰衣感觸落淚。
游莨維重穿Master Joe戰衣感觸落淚。
游莨維重穿Master Joe戰衣感觸落淚。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟