【思家大戰】馬國明獲選「鏡頭後勁麻甩男藝員」

無綫遊戲節目《思家大戰》上周日推出的「思家觀眾大戰」TVB台前幕後民調問答遊戲題目為「講一個鏡頭前幾高質,鏡頭後勁麻甩嘅TVB男藝員」,結果馬國明榮登榜首,其餘依次為馬德鐘、黎諾懿、鄭嘉穎、何廣沛及林盛斌!由於相關問題涉及兩個各走極端的形容詞「高質」及「麻甩」,故無論結果如何均是一地花生,除了難以想像馬德鐘、鄭嘉穎、黎諾懿等會與「麻甩」扯上關係,林盛斌與「高質」扯上關係亦同樣令人意外。

馬國明(資料圖片)

不過冠軍得主馬國明卻是眾望所歸,其實早於答案揭曉前,已有大批食花生網民路過投馬國明一票!而據幕後工作人員透露,馬明之所以榮登「既高質又麻甩」榜首,全因其率性隨意性格:「佢私底下一啲都唔貪靚,有時著件白背心就返工。份人又冇架子喎,成日喺大canteen見到佢自己一個食飯,感覺好似街坊咁,唔講真係唔知佢係做幕前嘅。」同樣上榜的黎諾懿,則為好友馬國明澄清謂:「其實馬明一啲都唔麻甩喎,馬明係鍾意踢波咋嘛。馬明喺鏡頭後其實好斯文同好怕醜,尤其一多人或者有女仔喺度。」談到自己上榜原因,黎諾懿大方表示:「可能我私底下嘅用詞偶爾會有鄉下話(粗口),所以麻甩。」

今期「思家觀眾大戰」結果。

至於搞笑成性的林盛斌,其上榜宣言則「麻甩不足,搞笑有餘」:「對於有人覺得我喺鏡頭前係高質,我係表示震驚但係歡迎嘅;而我真人麻甩到咁都竟然攞唔到第一名,我係表示極度失望同遺憾嘅!」「記恨」的林盛斌,更笑言對於上次「大胃王」一役輸給陳嘉佳(細細粒)已相當唔忿氣:「嗰次攞唔到第一名,我已經好唔開心㗎喇。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟