軒仔絕密分享「遮遮」日常小菜 「原味道米粉」湯底竟係烚菜水

ViuTV節目《晚吹 – 空肚講宵夜》逢星期三晚上11時30分播放,由梁祖堯,BabyJohn(蔡瀚億)和陳俞希(Hailey)主持。今晚(13日)播出的一集,邀得張敬軒(軒仔)作特別嘉賓,更帶來了家中外傭「遮遮」的日常小菜給3位主持品嚐。

軒仔分別帶來了曾經每日的正餐—「原味道米粉」和白粥,米粉的湯底就是用來烚菜的湯水,而白粥的質地更竭身非常,令3位主持哭笑不得。軒仔笑言其實自己曾經十分忐忑,亦有嘗試同「遮遮」溝通:「第一兩次佢就Ok Sir。但佢試完新嘢之後,我覺得都係唔好喇,都係做返基本嘢最好。」他又指「遮遮」不知是否因為金牛座的關係,個性頗為固執,就算溝通過後都會先堅持自己的做法。

問到「遮遮」平時自己會煮甚麼吃的時候,軒仔分享「遮遮」別具風味的家鄉菜式:「佢會擺到啲大蕉熟哂有黑班嘅時候,就搵水煮。我見到佢無啦啦開爐煮嘢食,以為佢係煮俾我食,就行埋去問下煮緊咩呀。佢就話呢個係菲律賓嘅傳統甜品。」軒仔指「遮遮」會成條香蕉連皮一起用滾水煮,又表示其實好多工人姐姐都會煮這道傳統甜品,令3位主持十分驚訝。

談到最近與黎明合作,軒仔大讚對方十分細心和照顧自己感受,過程十分愉快。軒仔分享指黎明聽到第一版錄音後,三更半夜按照軒仔錄音的部份,再親自調整其本人的部份,更貼心地再問軒仔意見,令軒仔感到十分窩心。

軒仔絕密分享「遮遮」日常小菜。
軒仔絕密分享「遮遮」日常小菜。
軒仔絕密分享「遮遮」日常小菜。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟