細龜黃一山分析周星馳李修賢:唔好懷疑佢哋有心病

(截圖)

現年57歲的細龜黃一山近年不時拍片分享娛樂圈大小事,他提到星爺擁有喜劇之王的地位不得不提一位伯樂:「1988年有部電影叫《捕風漢子》,男主角係萬梓良,女主角就係李美鳳,星爺喺入面飾演一個角色,但好遺憾部戲唔係好賣座,星爺嘅第一部電影唔賣座,當然會意志消沉,但就喺呢個時候遇到佢嘅伯樂,就係修哥李修賢,佢認得星爺做兒童節目係另類(風格),不如搵佢就簽10部戲,第一部就做《霹靂先鋒》。」

細龜坦言:「當然有人會話星爺係一個最後會發光嘅石頭,就算1992年、1993年拍唔到《逃學威龍》等電影,到最後都會發光發熱。大家冇諗到一樣嘢,到咗1995年,因為盜版關係,香港電影進入低谷,當時無論拍咩電影,都會畀盜版搞到票房好差,若果星爺錯過咗1991年至1995年嘅黃金時間,佢嘅成就肯定受到限制。可以講星爺係幫咗李修賢賺咗好多錢,而李修賢亦奠定咗佢嘅地位。當然亦有好多人話佢哋唔啱,好似勢成水火,呢啲係外人睇法,我嘅聽聞係星爺一直都好感恩修哥,而修哥亦一直好讚賞星爺,話佢嘅演技係另類、別創一格,前無古人亦後無來者,所以大家唔好成日懷疑佢哋兩個有心病。」事實上2002年星爺憑《少林足球》贏得香港電影金像獎最佳男主角時,在台上逐一多謝演藝生涯上遇過的恩師時有講到「李修賢先生,畀我演出第一個大銀幕電影。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟