【大叔的愛】Edan發長文感想 大讚黃德斌似爸爸

(IG)

ViuTV人氣劇集《大叔的愛》雖然早在7月播完,但一眾演員贏得口碑,其中黃德斌更表示是「代表作」。日前,Edan(呂爵安)寫下1,800字劇集畢業感想,自嘲有拖延症:「我發覺我再唔打,可能下年《iSwim》出街我都未打。」Edan在這篇超長文開首承認,早就曾經嘗試動筆,不過覺得需要好多時間寫文,選擇擱置計劃,今次放棄打機時間寫完這篇感想,他形容自己「好多口水廢話再加選擇困難症」,所以邊寫邊記錄時間,最終寫了兩小時才完成。他透露《大叔的愛》的幕後是《男排女將》班底,有幾位更由第一套劇《娛樂風雲》合作,見證自己成長,又多謝監製Tommy(盧思麟)同導演ck(郭家禧)起用新人。Edan亦有多謝「大叔」德斌:「同我分享好多經驗,教我好多嘢,就好似個爸爸咁,超溫暖。」

對於要演日版改編劇集,Edan在文中說收到casting即去睇原版:「一睇完嘅感覺:嘩,好好睇,好好笑,好想做!因為自己本身就好鍾意喜劇,同時亦發現田一雄有部分地方的確同自己好似(善良,可愛嗰part),又覺得嗰啲浮誇樣好正,所以真係好期待。」對於角色被批評「渣男」,Edan嘗試解釋:「我自己睇都心諗『啊田你做乜_啊』,係扺嬲嘅!」但又責任卸走:「小弟都係跟劇本做。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟