陳柏宇重新演繹歌曲 美唱作歌手呻「被騙」

陳柏宇(Jason)邀得涉足於美國獨立音樂圈的唱作女歌手Kiri T合作,重新演繹Kiri的《10,000ft.》,效果叫原創者大感驚喜!MV同步型格推出,希望帶給樂迷新驚喜。
陳柏宇重新演繹Kiri T的歌曲。
Jason起初被Kiri的音樂吸引到,才促成今次的合作:「因為佢啲音樂好refreshing,喺香港唔係成日聽到,加上係英文,成件事爽啲。」至於為何會揀中Kiri的《10,000ft.》來合唱,Jason指:「我覺得啲歌係寫俾一個人唱嘅,但呢隻歌有一種唔會兩個人唱就變得超odd(奇怪)嘅感覺。最原先我哋係諗住將《本能寺〉同《10,000ft.》jam埋一齊,但唔係好想做到medley咁,加上我覺得咁樣crossover的話,我再去唱一啲我自己唱過無限次嘅歌又會好悶,所以就揀咗《10,000ft.》。」而Jason更覺得揀Kiri本身的歌另有好處:「因為Kiri好知道自己嘅音樂想點,所以揀佢嘅歌,佢對自己嘅音樂係最熟悉,所以係好嘅。」
作為《10,000ft.》的創作者及原唱者,Kiri覺得今次的crossover效果如何?「隻歌其實我唱咗好多次,我覺得呢個version係我最鍾意嘅version!首先係我搵Nick彈過結他,個feel已經有啲唔同,之後聽完Jason唱之後,又inspire到我有第二啲演繹方式,所以Jason唱完之後,我返去再錄過另外一個vocal,我而家都了解隻歌多咗。」這個行動讓Jason直豎拇指,大讚有誠意。
Jason坦言自己一直響往唱英文歌:「因為咬字上可以有好多唔同嘅發揮,所以今次喺Kiri眼中我開頭都咬得好緊,我本身都有一種好鍾意咬實啲字嘅感覺,但係今次本身我覺得英文字冇廣東話咁執著咬字嘅方式,反而Kiri俾到好多inspiration我,又或者引導到我去咬一種佢認為鬆啲嘅方法,令到成件事可以chill啲。」入錄音室無數次的Jason,在今次的錄製過程中,發生了一件難忘事,他笑說:「當Kiri想我relax啲、『un』啲嘅時候,佢嘗試去同我做一個exercise,叫我揈下個人、鬆啲muscle,嗰一刻我心諗⋯⋯哈哈!其實我覺得唱多幾次自己就會有嗰個feel。」而這個很relax、很「un」的feel,亦在MV中呈現。
承繼首個crossover作品 – 與Serrini合作的《網絡安全隱患》中以monotone為主調,彷如讓Serrini走進Jason的音樂世界卜女裏面,而今次在《10,000ft.》MV中,畫面先由Jason開始,拿着酒杯的他在舊樓中梯間遊走,配上monotone,畫面的復古味滿瀉。接著到Kiri現身,身穿紅色連身裙、優雅攤坐在梳化的她,與Jason交集,似有還無,但卻逐漸影響到Jason,不單為MV帶來一點色彩,也喻Kiri亦同樣走進了Jason的音樂空間內。
經過今次的合作,讓Kiri對Jason改觀:「合作之前,我以為佢好靜㗎!但係合作之後發現原來Jason係好搞笑,可能係被佢啲歌影響到個印象,我覺得佢係唱歌好叻同埋唔係點講嘢嗰啲talent,合作之後發現原來Jason搞好多gag嘅,被佢呃咗!」雖然Kiri呻自己「被騙」,但兩人均期待下次再度合作,更想推出新歌,他們透露:「其實本來我哋有諗過出新歌,我哋仲哼咗差唔多成首歌出嚟,跟住發覺我哋要做完今次個crossover先,下一次寫新歌啦!」
先後與其他歌手搞crossover,Jason預言已在物色下一位合作的歌手,他指:「Crossover都幾好,可以令到自己接觸多啲唔同類型嘅音樂,唱人哋嘅歌時,畢竟可以有一種跳出本身個vocal character嘅諗法去唱。因為唱自己嘅歌嘅時候,第一樣會諗嘅係究竟我唱呢首歌時個聲會係點樣,我想跳出自己唱歌嗰個聲音。」足證Jason一直在音樂上求變的想法。Kiri讚許Jason的想法,認為他是真的熱愛音樂才會不怕麻煩或工序去求變。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟