程美段拍自high戲遇挑戰 要靠幻想去催眠自己

由趙善恆(恆仔)、鄧月平、程美段、張沛樂(沙律)主演的《#PTGF出租女友》將於下周三(9月22日)正式上映。其中一位身材惹火又主動進取的索女PTGF由程美段飾演,這是她首次拍電影,主要與趙善恆(恆仔)有對手戲,程美段覺得對方怕怕醜醜,但很有禮貌;提到她在戲內打扮性感,更要挑逗恆仔錫錫,她直認初時感到有點緊張。

美段表示:「最後大家都要摸索,拿捏去到邊個位最舒服就放膽去做,唔使take咁多,寧願放膽啲一次過去做。」她稱拍攝前大家有溝通,加上恆仔做過導演,會令演員在拍攝時更順暢自然。

美段表示,拍接吻戲前有刷牙保持口腔清潔:「肯定自己個口唔臭先,食完lunch都驚有味,我嗌咗個芥蘭蒜蓉,都要刷個牙先。」至於今次拍戲最深刻的事情,是她有場自high戲,她覺得相當難拍,「同恆仔有纏綿戲,以為有對手易入戲,結果後尾係自己一個俾反應動作,自己幻想去投入,鏡頭淨係影我自己,我覺得仲難投入,同恆仔有肢體接觸會容易進入戲中狀態,到我自己時反而飲威士忌先入到戲,如果唔係俾唔到反應,我要嗌嘅,應該點嗌呢?」

美段形容這場戲是「進行中」,「又嗌晒又俾晒反應,好興奮,冇人掂要自己掂自己扮有人掂,好有難度,要催眠自己。」由於只靠幻想,所以最後她都拍到略帶醉意。

程美段拍自high戲遇挑戰。
程美段拍自high戲遇挑戰。
程美段拍自high戲遇挑戰。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟