今屆港姐動靜皆宜瓣瓣掂 莫韻諰係沙排球高手楊培琳廚藝了得

全城矚目的選美盛事《2021香港小姐競選》,決賽將於9月12日(星期日)晚舉行。之前先後介紹過「學霸」、才藝代表及人生閱歷組成員,而事實上,今屆港姐更是動靜皆宜。別以為已坐擁智慧與美貌,運動方面表現會稍遜一籌,非也!今屆港姐其實暗藏不少運動健將,其中莫韻諰(Vincy)便自小已是排球精英。另本屆亦有不少廚藝高手,10號楊培琳(Penny) 饅頭及肉包等巧手小食樣樣皆能,關楓馨(Fabienne)醉心鑽研無蛋奶素食甜品,為過敏及素食者帶來更美味健康的選擇,煞是有心。

天性好動的Vincy,六歲開始學高爾夫球,小學時更已是沙灘排球校隊代表;之後Vincy前往加拿大升讀大學時,仍有繼續打沙排,並曾參與不少國際性賽事,因而認識來自世界各地志同道合的好友。Vincy指打排球除可鍛鍊敏捷身手外,亦有助其練好英語:「嗰時每日放學都去練波,同時練英文,兼學識點樣同團隊相處,亦建立到自信。」其實Vincy本身亦是活潑開朗型,故在加拿大讀書期間認識了很多外籍朋友,她亦坦言很喜歡接觸不同文化。

身型線條健康結實的Vincy,體脂率原來低至16%,足證她無論運動及飲食均相當勤力自律:「我有做開GYM,主要做Squat同Leg Day Training,所以大髀肌肉會勁,我覺得自己對腳唔靚,但我唔覺得輸蝕,因為我係運動型。」飲食方面,Vincy主要進食蔬菜及烤焗食物保持身段,亦因而掌握了不少西式美食的健康烹調方法!除了運動及烹飪,Vincy亦熱愛音樂,鋼琴造詣更高達八級。

同樣「入得廚房」的Penny,由於小時候經常幫家人整饅頭及包肉包等中國傳統小食,所以練得一雙巧手,長大後亦偶爾抽空煮家常菜大展廚藝,但問到拿手好菜是甚麼,她即謙虛謂:「都唔係咩特別嘢,哈哈!」自小以英文與弟弟妹妹溝通的Penny,直指決賽最大考驗是練好廣東話,她又謂在克服語言障礙方面,師姐朱晨麗幫了她很多:「佢教我要做自己,想表達嘅嘢要自信同大膽咁講出嚟。如果人哋聽唔明,就自己練多啲。」四歲已學舞的Penny,同樣是舞林高手,雖然未有正式拜師學藝,但卻曾先後嘗試過踢躂舞、中國舞、民族舞、芭蕾舞以及現代舞等,足證甚有天份。

至於Fabienne雖然年紀輕輕,但已躊躇滿志,茹素經驗長達五年的她,因眼見現今香港茹素者甜品素食選擇依然未見多元普及,故特意鑽研無蛋奶素食甜品並開設網店為需要者提供選擇:「依家香港雖然多咗素食餐廳,但素食甜品嘅選擇仲係好缺乏,好多人會覺得好難食,我想幫無蛋奶素食甜品改變呢種固有印象。我希望多咗呢個美味嘅選擇後,大家可以嘗試一星期至少食一至兩次素食,咁無論對健康同環保都有幫助,對小動物亦會好啲。」

今屆港姐動靜皆宜瓣瓣掂。
今屆港姐動靜皆宜瓣瓣掂。
今屆港姐動靜皆宜瓣瓣掂。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟