【圓桌德州撲克】Dada陳靜重施「爆炸糖」故技:佢哋話係某人嘅經驗

現年32歲藝人陳靜(Dada)在2012年,憑《低俗喜劇》「徐家欣」(爆炸糖)一角,擊敗憑同一部戲而獲提名的邵音音、《逆戰》金燕玲、《聽風者》范曉萱及《消失的子彈》江一燕等,勇奪金像獎最佳女配角,其中一幕她以「爆炸糖」為男主角提供服務成為經典。時至今日,Dada與「爆炸糖」仍然是畫上等號。

最近Dada獲邀請到由Eric Kwok(郭偉亮)、劉浩龍(師兄)和谷德昭主持的YouTube節目《圓桌德州撲克》(Round Table Poker)做嘉賓,可惜最後不敵師兄,所以要接受大懲罰,被要求重演《低俗喜劇》中「爆炸糖」的一幕。提到當年,Dada表示當時拍了很多個Take,而《低俗喜劇》亦是她從影以來最大尺度的演出:「呢樣嘢都令到之後好多人問我有冇(試過),其實根本好多人試咗啦吓嘛?」繼而三位主持更向Dada迫供,問到底「爆炸糖」是誰人的主意,Dada即是尷尬回答:「佢哋話係某人嘅經驗,(谷德昭:邊個呢?係時候講啦!)好似唔係圈內人嚟嘅!」三位男主持即時噓聲四起,更反諷Dada回答得大方得體。不過,Dada依然有遵守承諾,將當年《低俗喜劇》的經典一幕再現人間!

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟