ANSONBEAN電暈師姐黃淑蔓 兩個人都鍾意貼地唱歌

近期正式加入樂壇的ANSONBEAN(陳毅燊),為要挑戰不同的音樂任務,公司安排了從英國放暑假回港的師姐Feanna(黃淑蔓),在寰亞音樂的頻道炮製一場mini LIVE show,雖然初次見面但愈唱愈合拍,不時四目交投又甜甜傻笑,現場充滿青春浪漫氣氛。

初次見面,身為「寰亞孻女」的Feanna搞笑地澄清:「雖然ANSONBEAN係我師弟,但我依然係『寰亞孻女』(年紀最細)。同埋我之前喺一個show裡面其實見過ANSONBEAN,我同佢打招呼,但佢好冷淡同我講Hello,可能佢以為我係fans囉。」在四人樂隊及和音伴奏下,他們合唱了ANSONBEAN首支派台作《CRUSH(oh no!)》和AGA的《CityPop》。原本表現從容的Feanna,突然變得怕醜,她事後解釋:「我一直要求公司搵個靚仔同我合作,終於實現願望,我小鹿亂撞咗好耐,完全唔敢同ANSONBEAN對望,佢一望我,我就縮,尤其唱《CRUSH(oh no!)》啲歌詞太sweet,你明唔明ANSONBEAN對住我唱啲咁sweet嘅嘢,我唔得嘞!」師姐俾自己電暈,ANSONBEAN卻一臉無辜:「我係好驚,扮唔驚,第一次咁樣唱歌,Feanna又好勁,唱嘅時候其實好緊張,加上現場冷氣有啲凍,我有啲坐立不安。」

最初埋位時,ANSONBEAN的確表現有點緊張,一時坐一時企,Feanna也受到影響,一度要坐在地下練歌,ANSONBEAN解釋:「因為『力從地起』,愈企得穩就愈唱得好。」Feanna亦和議:「同意呀,我都鍾意貼地,我錄歌嘅時候都鍾意除鞋,或者坐地下。」

經過一輪熱身,兩人合唱《CityPop》時明顯開始有默契,愈唱愈有水準,問到兩人會否向公司提出製作一首真正的合唱歌,Feanna大力贊成,並希望可以合唱快歌,她說:「好呀!好想試吓Rap,ANSONBEAN咁正,佢仲可以教我跳舞。」旁邊的ANSONBEAN也和應:「好想合作呀!係一件好事。」除了努力練歌,擅長Rap的ANSONBEAN,跟Feanna合唱《CityPop》時,更加了一少段Rap的歌詞,他說:「係我自己用咗一個下午時間寫,第一次寫廣東話Rap詞,一個新嘅嘗試。」

ANSONBEAN電暈師姐黃淑蔓。
ANSONBEAN電暈師姐黃淑蔓。
ANSONBEAN電暈師姐黃淑蔓。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟