【靚媽圍爐】張新悅一家六口夠熱鬧:一手一腳去照顧

(截圖)

「靚媽」張新悅於早前應邀到 YouTube 節目《靚媽圍爐》接受訪問,席間提到自己家中有四名千金,分別是12歲、10歲、6歲以及3歲時,同場三位主持孫慧雪、關心妍以及張美妮都深感佩服,更即時向「前輩」偷師,學習相夫教女之道!張新悅亦坦認要應付家中四千金的確非常忙碌,除了每晚定時定候要如「寄宿學校」般迫女兒睡覺之外,亦要每星期安排與個別女女的獨處時間以增強溝通,所以睡眠時間非常不足。

然而,張新悅卻表示自己從來不會跟進女兒的功課,一來時間不夠用,二來是她希望每位千金都能夠獨立處理自己的學業,甚至連補習都不會為女兒安排,那怕成績比不上同班同學,她說:「我個女同我講人人有得補習攞個A,但佢得個C,但我就會同佢講,你呢個C係你自己一手一腳去攞,係冇人幫,所以你呢個C係A+!其實係我自己係咁啫,我覺得每個家長點去教小朋友係自己去決定。我唔想佢(女兒)覺得自己渣,我係比心機同努力分強過比真正嘅(分數)。」不過,張新悅亦非常重視和尊重女兒的興趣,所以亦會支持她們上興趣班。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟