【東京奧運】麥明詩分享「牛下女車神」合照:李慧詩真係超級勁!

(FB)

「牛下女車神」香港單車代表李慧詩,昨日(8日)在女子場地單車爭先賽中勇奪銅牌,為香港奪得今屆東京奧運的第6面獎牌。早於2016年巴西里約奧運與李慧詩有過一面之緣的麥明詩,昨日(7日)在李慧詩比賽之前有發文兼公開合照為對方加油打氣:「五年前我親眼睇住背負住全香港人希望嘅你受傷,五年期間你從來沒有放棄,五年後的你捲土重來,you are an inspiration.(你是個鼓舞人心的存在)」

麥明詩五年前代表TVB前往巴西進行採訪,她坦然能採訪到李慧詩相當幸運,又表示見到李慧詩在今屆奧運發揮出超水準非常厲害:「之前都有試過練場地單車…其實超級超級攰(因為一定要保持速度先確保唔會跌落嚟)同埋幾驚,連續踩了5個圈已經覺得想死,呢排睇電視,有時見到啲運動員踩幾踩就輕鬆一個圈… 其實自己試過係勁辛苦! anyway 重點係… 李慧詩真係超級勁!」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟