【盛‧舞者】麥秋成隊全員殺入Final Monkey J.及Anisha獲復活再挑機

集合全港熱愛跳舞精英的無綫全新「舞動」綜藝真人Show《盛‧舞者》進入倒數階段,為了讓家庭觀眾看得更一氣呵成,節目決賽將由原定的7月21日(下周三)晚提前至7月18日(本周日)晚8點半至10點播放!

昨晚(16日)翡翠台播出決賽前夕最後一集!除了有王君馨戰隊於第三輪齊舞戰的演出外,更有新一輪Battle戰。向來著重造型的君馨隊,以型格黑色透視造型上陣,更全員穿上高跟鞋,配以混合不同情緒的肢體動作及舞蹈,獲主持錢嘉樂大讚有華麗感,而評判則毁譽參半:「好有Feel,男仔係有突破,但有啲基本功冇咗,瞓地再提腳唔夠力。」、「畀高踭鞋玩番轉頭,行路有少少緊張。」最後君馨隊得到221分,與狄易達戰隊同分。

Crew Battle則分開個人及群體兩部分,經過數輪混戰,秋成隊及達仔隊在6個回合中平分春色各贏得3個回合。最終秋成隊總成績以6分之微鍊贏達仔隊,隊員Odi(陳善渝)、陳俊堅、鄭雋熹、卡文(關嘉敏)及孖8(李俊華)將全數順利殺入星期日晚播出的決賽。

達仔隊與君馨隊則分別挑選了Monkey J.及Anisha以「復活成員」身份晉身決賽,「熱血達仔」坦言揀Monkey J.入圍是想「話畀人知咩係街舞」:「唔係亂咁抄一啲嘢就可以成為街舞,要真正由心出發!」君馨則希望Anisha能帶著特別的意義晉身決賽:「佢所做嘅嘢都係因為屋企人想佢做,我希望將呢個舞台交畀佢,等佢繼續Full Time做佢鍾意做嘅嘢。」

林子超臨別一刻感性透露自己有心臟病,並很開心因節目再次接觸放棄了十年的夢想:「我演藝學院時已做咗開心臟手術,嗰時一直以為已經遠離跳舞,但相隔十年再接觸番,我好想同出面對追求夢想嘅人講,幾掙扎都好,只要有機會都可以Break through所有嘢。」

TVB供圖
TVB供圖
TVB供圖
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟