黃妍籌備兩年推全新專輯 新歌寓意輕盈心態面對沉重世界

O.U.R. works(平原習作)唱作女生黃妍(Cath)繼出道專輯《黃妍說》後,花了兩年時間籌備全新專輯《九道痕跡》,新碟將明日(16日)正式面世!其中收錄於碟內的重點新作〈輕盈〉與MV已新鮮上線。

〈輕盈〉MV於深水埗一帶取景,Cath 解說指:「深水埗俾人嘅感覺係一個舊區,集中居民居住嘅地方,但近年多咗好多文青、手作嘅舖頭,對於好多文青人嚟講,佢哋會喺朝早以一個好 chill、好 relax、好靚嘅狀態去打卡,但其實入夜嘅深水埗你依然會見到好多好沉重嘅嘢。所以喺我同團隊度 MV concept時,就打算自已一個人以較自在嘅姿態喺區內遊走。」

話雖如此,但 Cath 拍 MV時卻完全 chill不來的事!「我哋最後上咗天台度拍,天台都幾恐怖,一入夜就有老鼠同曱甴!其中一幕我趴咗喺石壆位,點知有隻曱甴喺我側邊,班 crew唔敢出聲,到我拍完離開嗰下見到佢,嚇到即刻彈開!另外仲有老鼠,我見佢哋喺天台度走嚟走去,仲喺啲電線上面行,好似行鋼線咁,真係嚇死!」拍 MV搞到差點要吃驚風散,但 Cath 就是看中了深水埗這種日與夜之間的分別,有鮮明對比。對於一向熱愛文青風的 Cath 近來轉走暗黑系路線,拍 MV的感覺又會否很不同?她笑說:「我覺得暗黑系好玩啲喎!其實都唔係話暗黑系嘅,如果久唔久拍 MV可以唔使咁開心,同平日攬住結他或開心笑有啲唔同的話,會有種新鮮感嘛!同埋當你好攰時要再笑住嚟拍嘢,個樣就會更加攰。呢一排拍 MV啲首歌都係啲唔同情緒嘅歌,有時放空就可以完成到,都幾好玩幾爽㗎!」

〈輕盈〉是講 Cath 如何以輕盈姿態去面對沉重的世界,問到她平日如何釋放壓力?「以前會去旅行,尤其是以前返 office時,有壓力就放假去旅行咩都唔理、唔做嘢,但係而家因為疫情無得去旅行,我會食雪糕囉!例如有時我做嘢做到好攰,夜晚會突然好想食雪糕,雖然明知食咁多雪糕係咁好,但係我覺得係一個情緒發洩,去釋放壓力嘅一個方法。」

講到將於明日(16日)面世的專輯,Cath 以《九道痕跡》記錄這兩年的變化與成長,她特地邀請更多創作人參與,整張專輯是 Cath 與團隊人的音樂人、監製們、負責影像的Colin、視覺創作的Dorothy,還有從開初一同選歌、一同為每首歌以及專輯定主題的王樂儀的心血結晶。Cath 與團隊在創作過程中不斷溝通,探討的話題亦愈見深入:從 Cath 自身至世界、從現今至過去、從溫柔至憤怒。如此赤裸,亦令作品更有重量。碟內除了過去兩年製作的新歌,Cath 更重錄〈刮骨 (Unforgettable) 〉,以新唱腔重新演繹這首在她心目中的 timeless作品;另有 Cath 重新填詞及編曲的〈我沒有歌〉,將會在今次的專輯面世。隨碟附送一本《黃妍日記》,Cath 希望在音樂以外,以文字分享自己所想:「以我的生活出發,更立體地表達每首歌的情緒。」

隨着推出新專輯,Cath 將於本月 24日(下週六)於旺角始創中心地庫CD Warehouse (CD 連鎖店) 舉行《九道痕跡》簽名會,除了與粉絲見見面和短聚外,還想親耳聽粉絲對人自己新碟的反應呢!

黃妍籌備兩年推全新專輯。
黃妍籌備兩年推全新專輯。
黃妍籌備兩年推全新專輯。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟