49歲鄭中基慨嘆大女Emma「大得太快」:從來未感受過時間係過得咁快

(IG)

現年49歲的香港歌手鄭中基,早年與前娛樂新聞主播余思敏結婚,至今轉眼已近十年,二人育有一子一女。而大女Emma今年也轉眼10歲。日前,鄭中基更為女兒長大太快而發文感慨:「Emma Baby,你由單位歲數變成雙位數喇。Daddy從來未感受過時間係過得咁快。好快就要迎接你小學畢業、升中學、後面個啲我唔想知。我仲好記得你啱啱識行個樣,你第一個識講嘅字係爸爸,第一次睇演唱會幾咁賣力揮手,到第一次你自己企喺台唱歌。你今日呢張望住窗外嘅相,好似急不及待要出去探索個世界咁。我知道你已經準備好,但係爸爸唔想你準備得咁快⋯真係慢啲都得。再慢啲啲呀、再慢啲都得喎、真係唔使急」媽媽余思敏都不禁慨嘆:「人生有幾多個十年,第二個十年媽媽應該要學習放手了。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟