高海寧自認「非一般女友」 兼難追 有自信唔驚另一半愛上別人

一連四集的無綫療愈系訪談節目《單對單》,今晚(10日)十時至十一時翡翠台播出第三集。為配合「單身也可積極自強,活出精彩豐盛人生」主題,今集黎芷珊請來高海寧及單身長達20多年的陳秀珠擔任嘉賓,分享單身的自在與喜樂,並暢談愛情及人生觀。

高海寧(高Ling)在節目中不但帶芷珊做瑜伽、歎High tea,更親手炮製蛋糕。著重心靈素質及自我溝通的高Ling,直指瑜伽可幫她減壓:「當我思緒比較亂,唔知想點時,我就會去做瑜伽。因為嗰一個鐘會集中喺呼吸同搵番平衡感,冇時間諗其他嘢,咁就完全可以放鬆同放空到自己,會開心番好多。」她又直言其實很享受MeTime:「單身只係眼前狀態,冇乜大不了。反而仲可以趁呢段時間睇清楚自己個心,想要啲乜、追求啲乜,然後遇到更加好嘅人。」

談到愛情觀,高Ling坦承現時想法與過去有點不一樣,過去她十分被動兼謹慎選擇另一半,不會輕易開始一段關係,多年來拍拖次數不足5次,最長一段關係則維持了8年,但現時的她則變得積極了:「年紀大咗好難好純粹去鍾意一個人、好難心動,所以如果依家真係畀我同一個人相處咗後又有Feel嘅,我會覺得唔好錯過。人生在世,好短㗎咋,如果有個人可以令你好衝動,可以為佢奮不顧身,係好難得嘅一件事。」現年34歲的高Ling,直認喜歡小朋友,雖則未有實質相關計劃,但卻笑謂:「生小朋友?自己一個人完成都Ok架。」又指其實自己很「難追」,鮮花及任何物質均不是打動她的重點。

理智型的高Ling,又分享了自己「非一般女友」一面,及高爸爸如何嚴選「準女婿」,她又謂不介意另一半愛上別人:「你覺得佢好過我,It’s OK!我有我自信,你有誘惑、我冇咩?但我會選擇同你一齊,係因為我覺得你重要過其他人。」重視家庭及家人的高Ling,談及剛離世的公公時雖強忍淚水,但眼淚最終還是一行一行的落下,高Ling邊拭淚邊說:「公公係我暫時人生最大遺憾,我係婆婆公公帶大,所以感情好深。雖然好多人安慰我好多人見唔到親人最後一面,但你會突然間覺得,你以後都見佢唔到喇。」

TVB供圖
TVB供圖
TVB供圖
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟