【盛‧舞者】王君馨率隊憑戰意鍊贏Crew Battle 麥秋成痛心Foul走隊友

一連11集、集合全港熱愛跳舞精英的無綫全新「舞動」綜藝真人Show《盛‧舞者》,昨(9日)晚10時半翡翠台播出第五集。本集以「拼盡」為題,由於狄易達的「Last Attack」在躉船大戰的齊舞回合輸了並已Foul走一名隊員,第五集的Crew Battle只剩下麥秋成的「TX Crew」大戰王君馨的「Hot Flavaz」!最終君馨隊獲評判一致通過獲勝,秋成得悉要Foul人後即表現痛苦。

為時5分鐘的Crew Battle中,秋成隊派出奶仔、孖8、Timothy迎戰君馨隊的Pizza、Anson、Anisha,兩隊各有各精彩,舞蹈與現場音樂節奏配合天衣無縫的同時,亦齊齊展現了完美的團隊精神。雖然兩隊勢均力敵,但著重「音樂感」、「完整度」、「原創性」、「流暢度」及「必勝決心」的評判,因覺得君馨隊爭勝心及感覺較強,故一致判「Hot Flavaz」獲勝。戰敗的秋成即時表現失落,最後痛苦宣布:「我畀咗三次機會佢,佢都話係要走。」不過節目最終未有揭曉哪個隊員會成為第三個被淘汰的人。

除了比賽,昨(9日)晚一集前半部分主力直擊三隊出戰前的綵排情況,以及話題人物火雞姐的故事。火雞姐的故事題為「釋放」,對於成為話題人物暨KOL火雞姐壓力不少,而跳舞似乎成為了她其中一個出路:「其實我一路好鍾意表演,因為跳舞可以表達到自己情緒同思想嘅一個方式,我每次跳舞都係開心嘅。跳舞就係我最開心、最冇壓力嘅時候。」

而縱觀三隊綵排情況,達仔隊感覺較輕鬆,但清楚可見達仔頗著重時間觀念;君馨隊則潛藏危機,皆因隊員之間出現不少分歧,當中擅長拉丁舞的Anson因壓力過大出現情緒問題委屈落淚:「我已經練到好夜,好難…我見到大家好快上手,但對於我記同做好啲Steps已經係兩個問題。」但君馨感恩隊友們關係仍像家人一樣好。

至於秋成隊,讓人意外的是隊員Timothy原來是孖8的學生,對於孖8由前老師變隊友,Timothy坦言感覺有點怯,加上記性不及隊友,他願意自我犧牲:「我係咪真係唔夠班呢?我喺團隊貢獻又唔係最Top,所以我唔介意第一個被Foul。」到底Timothy最終會否「如願」出局,密切留意下星期一晚播出的《盛‧舞者》第六集。

TVB供圖
TVB供圖
TVB供圖
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟