《識貨》鬥到最後直路爭入決賽 「緊張大師」陳自瑤幸有拍檔潮凱補位

逢星期一至五晚十點半翡翠台播映的無綫真人競技綜藝Show《識貨》昨 (30日) 晚及今 (1日) 晚播出準決賽,有得留低的「見習主播」黎諾懿、黃頌明、陳自瑤及陳嘉佳(細細粒)分別請來陳敏之、阮兆祥、楊潮凱及張秀文拍檔助陣,爭入決賽最後兩個席位。

根據以往經驗,節目通常拍好後才會播出,理應一早有賽果,但《識貨》卻一反傳統,星期五最後一集將以直播形式進行,最後四位「見習主播」明 (2日) 晚即場待主持宣布後,才知道哪兩位有資格留低爭奪冠軍席位,相當刺激。決賽將分三個回合進行比併,其中一Part名為「正貨爭奪戰」,兩位主播需花盡急才及唇舌從經銷商手上爭奪超抵價福袋益觀眾,之後再轉戰識貨特賣場及Big Big Shop進行「終極比併」。

昨(30日)晚播出一集,黎諾懿與黃頌明表現平穩,眾人更被現場美食吸引吃個不停,感覺輕鬆。今 (1日) 晚播出一集氣氛將完全不同,先有「緊張大師」陳自瑤,雖然其表現已有顯著進步,但整體來說仍甚為緊張,單是應該站著還是坐著進行直播帶貨都猶豫了好一會;幸好拍檔潮凱相對淡定,除了不停幫她補位,更戲精上身七情上面幫忙拉票。陳自瑤事後故作愁雲慘霧狀戲言:「監製又話輕輕鬆鬆嘅,點解依家搞到我咁?係咪輕輕鬆鬆咁樣玩我?!」

至於一直被視為大熱的細細粒,與好友張秀文全程猶如精神分裂,一時歡喜冤家般爭吵不休,一時默契十足齊齊搞爛Gag唱雙簧。可能擔心大熱倒灶,細細粒準決賽表現明顯未如之前淡定,不但臨出場前緊張至放臭屁遭張秀文嫌棄,直播帶貨期間又犯下三大嚴重錯誤,幸而張秀文夠醒目補鑊。而本身已盛裝打扮幫忙拉票的張秀文,為了以最佳姿態示範產品,更不顧儀態兼自爆自己冇剃腳毛,震撼全場。細細粒事後坦言全靠張秀文為自己增添勝算:「我有啲技窮喇,因為呢個係一個綜藝節目,用我帶貨嘅經驗去做大家會睇得好悶。因為秀文做過好多綜藝,佢有番嗰個節奏。」

《識貨》鬥到最後直路爭入決賽。
《識貨》鬥到最後直路爭入決賽。
《識貨》鬥到最後直路爭入決賽。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟