陳天翱首以歌手身份落街Busking 挾音樂才子出道以王力宏為目標

曾為谷婭溦《安守本份》及許廷鏗《Negative》作曲、有音樂才子之稱的陳天翱(Eagle),於2019年參加ViuTV王牌選秀節目《全民造星II》,憑精通鋼琴、結他等各種樂器的音樂造詣,成功突圍;2021年,Eagle宣布以獨立歌手身份出道,繼早前推出歌曲《Leave The World Behind》,相隔數月再推出第二首主打新歌《Our Last Day》,大玩獨特的電子音樂風格。

為宣傳新歌,Eagle日前到旺角街頭Busking,吸引大批粉絲圍觀;首次以歌手身份落區Busking的Eagle,表示過程中有點緊張,感激粉絲們在炎熱天氣下仍到場支持,Eagle表示:「最深刻天氣酷熱,唱到手都出晒汗,冇諗過咁熱的天氣下,fans都嚟支持,好開心有呢班fans,過程中我有啲緊張,但都嘗試多咗瞪開眼唱歌,以前我會闔埋眼,沉醉自己世界,唔敢望大家,今次瞪開眼望住大家多啲交流,見到大家都enjoy,自己都開心嘅。」

Eagle計劃今年至少推出四首新歌,目標年底出版首張個人專輯,問到挾着音樂才子的名銜進軍娛樂圈可有壓力?Eagle直言壓力一定有:「作為獨立歌手,好多事都係自己做、獨立做,雖然我對音樂較為熟悉,但對整個巿場口味、歌曲質素等,自己較難把關,除咗音樂之外,自己對好多嘢都唔識,幕前又要面對好多人,始終呢方面我經驗尚淺。」

由幕後跳到幕前,Eagle坦言事前諮詢過不少人意見,當中包括音樂監製CMgroovy及許廷鏗,Eagle說:「我問許廷鏗點樣做適合自己嘅音樂,佢話做音樂係可以表達自己、感染到人哋,佢嘅意見啟發到我去做音樂。」作為獨立歌手,Eagle訂下目標希望可以像王力宏般成功,他說:「我好鍾意王力宏,佢好有才華、唱歌又好聽,我想做到好似佢咁,另外仲有 Ed Sheeran,佢細個聽Eminem嘅rap,不斷練習,最後解決咗口吃嘅問題,而家唱rap都得。」

陳天翱挾音樂才子之名出道,以王力宏為目標。
陳天翱挾音樂才子之名出道,以王力宏為目標。
陳天翱挾音樂才子之名出道,以王力宏為目標。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟