【愛的告別式】關心妍指拍MV似鬼片:突然跳fuse!

(官方圖片)

現年41歲的歌手關心妍(Jade)推出「療癒三部曲」第二步《愛的告別式》MV上架,故事情節可說是《腍》的前傳,當中除解說男女主角認識的經過,亦交代著Jade得知丈夫外遇後的心路歷程,雖然部份畫面與《腍》MV重疊,但將兩部MV的故事串連後,故事性更為完整。而MV撞車一幕也再度掀起網民議論,Jade也為這一幕親自解說:「大家都問究竟係撞車還是報復?其實MV入面著住紅色衫,個樣好惡嘅我只係一個幻想,嗰一段報復係冇做到。喺第二部MV大家就會解構返,點解我要報復,嗰個男人做咗啲乜,第三者點解會搭上我嘅另一半,亦交代佢鍾意一個比佢成熟好多嘅男人。」

MV在一間豪華大屋拍攝,導演特別營造詭異氣氛,Jade說:「拍最後一個鏡頭,大家都以為可以收工之際,突然跳fuse,全屋冇晒燈,加埋我個look都幾恐怖,好似拍緊鬼片,好彩好快搶修好,完成拍攝交返間屋俾人。」Jade亦找來一位閨蜜,客串拍攝揭發丈夫外遇一幕,她說:「我們由小學認識至今,拍嗰陣都幾心寒,好真實咁,拍嗰陣心諗如果真係發生會點樣應對?所以呢幕好投入,哈哈!」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟