【尋找家香情】邵音音節目大讚女婿夠才華 波多野裕介留港有感情

(截圖)

無綫節目一連五集的《尋找家香情》由Patrick Sir主持,透過移居香港異鄉人的故事了解他們與香港建立深厚的感情。首集找來金像獎音樂人兼電影配樂師波多野裕介(Yusuke Hatano),也是邵音音的女婿。身為日本人的波多野裕介,2011年跟太太Jean(許湘韻)來港定居,起初於酒店負責彈琴,及後結識了他的「伯樂」林敏驄,並開始了他的電影配樂之路,他曾負責《全力扣殺》、《一念無明》等配樂,2017年更憑《七月與安生》奪金像獎「最佳原創音樂」。

節目亦意外曝光了他的外母邵音音位於林村的巨型豪宅,豪宅以木製傢俱為主,她又收藏了大量的古董和名畫,氣派十足!當被Patrick Sir問到對女婿的第一印象時,她就稱:「我覺得佢好似任賢齊,好靚仔,個女都識溝仔喎!(擔唔擔心溝通唔到?)咁咪唔使被我鬧囉!(會畀呢個女婿幾多分?)100分,因為我呢一世人見嘅男人都係好衰,相比之下佢就好好,我喺度偷笑,我個女真係醒目,識到一個又布禮貌,又好專心工作。聽到佢做音樂,我又偷笑真係執到。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟