田啟文笑稱自己係武林高手 撐楊盼盼動作演員要尊重

由「武打女星」楊盼盼主持的香港開電視《盼你賞面》,最新一集(29日)邀請了田啟文擔任嘉賓,楊盼盼更為對方炮製上海菜「獅子頭」,田啟文品嚐後即讚口不絕,席上田啟文笑言自己亦是武林高手,曾打算入行當動作演員。

自小對娛樂圈事業充滿熱誠的田啟文,為了入行,小時學習蔡李佛拳,希望多一門手藝能加入娛樂圈,他自言是武林高手:「嗰時喺天台練,個心成日以為自己得,覺得練過功夫係咪會易啲入行(娛樂圈),但入行後,一拍動作戲就受傷,發覺呢行飯(動作演員)唔係咁啱自己食,其實我而家覺得動作演員人工太平,唔夠睇跌打,個個動作演員都做到五勞七傷,所以我特別尊重動作演員,用動作去賺呢口飯。」

田啟文續說,入行首份工是在電視台當臨時演員,但屋企人並不支持,田啟文表示:「佢哋(家人)覺得娛樂圈唔啱我,佢哋覺得我冇個人之處,所以佢哋好擔心我,但我要加入娛樂圈,就係因為咁,同佢哋反晒面,佢哋仲話『到冇嘢撈你就知』,點知不幸畀佢哋講中,有一段時間冇工開,我頂到山窮水盡、積蓄用晒,唯有去搵普通工,點知見工日,收到電話話請我做『看景』,看住拍攝嘅場景。」

在娛樂圈的日子裡,田啟文不時體會到要自我增值,他說:「做臨時演員時,有一次深刻體會 :有日見到個黑白片時代嘅主角,但而家則淪為配角,於是我心諗『主角唔代表一世都係主角,會有被淘汰嘅時候』所以就開始有危機感,一定要自我增值;另一次危機感出現,就係跟住偉大嘅神-周星馳,嗰時好多人都會話係跟住周星馳嘅田雞(田啟文),但嗰時我諗『萬一佢退休唔做又會點呢?』,好居安思危。」

楊盼盼邀請了田啟文擔任嘉賓。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟