【異數者】邵仲衡轉口音化身香港首富 男神徐澤銘化身寡言殺手

全新科幻推理劇集隆重登場!由 「小袁偉豪」徐澤銘(Marcus)、李月兒、馮浩宸等一眾演員生力軍,以及好戲之人邵仲衡、鬼王潘紹聰主演的港產科幻劇《異數者》,正於「黃Viu煲劇平台」陸續上架,香港觀眾現可透過劇集,一同走進高科技的未來世界!

集科幻、動作於一身的《異數者》講述未來世界訊息一體化,系統能夠根據大數據資料,計算人類的一生經歷。劇中飾演香港首富的邵仲衡(David),透露自己以「彩蛋」身份登場:「其實我只係拍咗一場戲,不過我個角色好重要,係用嚟承接落下一季。」

談到接拍契機,David不諱言劇本創新是主要誘因:「今時今日我拍戲,目標係娛人娛己,觀眾睇得開心,自己都要過癮!我睇過幾場戲,覺得成件事好新穎,劇中Cyberpunk、未來感亦好重,唔係平時睇開嘅傳統嘢;另外故事、角色都好吸引我,以往我哋成日覺得權力使人腐化、有錢人可能會藉此操控他人,呢個角色剛好調轉,反而善用資源去支持一啲備受壓迫嘅少數人,最後仲成為佢哋其中一人,同鬼王潘紹聰抗衡。」他亦笑指自己為了演活首富一角而下苦功:「嗰場戲好特別,我特登轉口音,總之你哋一聽就明㗎喇,哈哈。」

另外,現年31歲、參加校花校草選舉而被冠以「翻版袁偉豪」的欖球男神徐澤銘(Marcus),過去曾經擔任空少,更代表香港殺到內地高收視配對節目《非常完美》,因而贏得不少人氣!Marcus在《異數者》飾演沉默寡言男主角——第一殺手Sigma,提到打戲連場,他憶述:「最難忘係喺廢墟拍嘅一場戲,地面滿布青苔,拍打戲時不停跣腳,所以拍完都有損傷,但係成件事拍得好好睇,大家都覺得好滿足。」他更率先透露劇集後段會有一場大規模的動作戲,屆時所有角色都會落場激鬥,呼籲觀眾萬勿錯過!

集科幻、動作於一身的《異數者》講述未來世界全面網上化,所有資源被共享,人類生活被一部名為「Utopia」的機器操控。「Utopia」收集數據後,可以準確預測95%人類的未來,並解決信用、工作、交友等問題,讓當權者能夠更有效地安排資源、管理社會秩序;至於未能被預測的少數人則被系統標籤為「異數者」,政府為避免他們影響其他已受控制的人類,因此成立殺手組織「Phi」清除異己。《異數者》現已登陸「黃Viu煲劇平台」,並於明天(21日)將第11至20集全數上架,好讓香港觀眾免費收看結局篇。

黃Viu供圖
黃Viu供圖
黃Viu供圖
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟