【好聲好戲】39歲黃翠如被勸「唔好再演戲」 鼎爺:去配音好過!

(截圖)

無綫節目《好聲好戲》經已進入第二局,同樣邀請4位參賽者包括鄧智堅、黃翠如、謝嘉怡、張振朗。其中,黃翠如今次聲演了苑瓊丹於《皆大歡喜》角色紗紗郡主的一場戲,雖然她以近乎「卡通聲」的聲線去演繹,但仍獲得7位評判一致給予綠燈合格,令她大為驚喜更感動得眼眨淚光,要用紙巾抺眼淚。主席評判李家鼎笑指翠如:「唔好做演員喇,去配音好過,做演員麻麻地。」而另一主席評判汪明荃就直言翠如的聲音太卡通,感覺與苑瓊丹的角色不太配合,不過就讚翠如演繹得很放。翠如表示:「我嘅聲音係畀人攞嚟鬧嘅,所以第一次畀人稱讚,我有啲估唔到,有啲感動。我自己演戲以嚟係成日畀人抨擊把聲,所以我成日都覺得咁不如你畀個啞嘅角色我演算喇。」

黃翠如,原籍廣東潮州,香港女演員及旅遊節目主持人,前有線電視藝員,她在2012年加入無線電視,現為無綫電視經理人合約藝員;丈夫是無綫電視藝員蕭正楠。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟