大埔區議員連桷璋及胡耀昌宣布辭職

(資料圖片)

再多兩名區議員宣布辭職,大埔區議員連桷璋及胡耀昌於周日(9日)宣布辭職,而胡耀昌更宣布退出新民主同盟。

連桷璋在社交網站Facebook表示,辭職決定考慮已久,寫道「尤記得一開頭自己嘅期望,想呢個社區大家都有份參與,跟住一開屆就撞正疫情,原先可以面對面見嘅地方,無論喺條街、餐廳、公園定平台,突然間都消失晒,大家無再可以聚埋一齊嘅地方。身邊嘅人,或病,或坐監,或隔離,或移民,今日見到唔代表聽日仲見到,每次講byebye,意義突然間大咗好多,生離死別成為咗日常生活一部份。」

連桷璋表示,仍想在社區繼續走下去,辭職或宣誓,都不是一個容易做的決定,如果可以,希望大家支持會留低的議員們。

胡耀昌指議會空間已被徹底封堵

至於胡耀昌同樣在社交網站Facebook表示,依目前形勢,議會空間已被徹底封堵,我亦再無法履行我的從政抱負,亦承認過去的代議士時代經已終結。

胡耀昌表示,辭任區議員於明日(11日)生效,並同時退出新民主同盟,他指避免抉擇影響政黨路向。他又指縱卸去議員身份,會繼續以其他方式,「為香港留一口氣、點一盞燈。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟