鄭欣宜拍新歌MV飾舞台演員兼持槍 坦言今次係演技大挑戰

自加入寰亞音樂大家庭後不斷作出新嘗試的鄭欣宜 (Joyce),在新歌《先哭為敬》MV 飾演一名舞台女演員,正要演出她最後一台戲,劇情除了情緒起伏很大外,Joyce 更需要拍攝持槍戲份,對她的演技確是一大挑戰,MV 更邀請到著名導演彭秀慧 (Kearen) 負責創作及執導,舞台劇演員阿雞 (邱頌偉)、中法混血男演員黃寶漳 (Mixson)、陳琬瑜及李文揚演出,面對如此有豐富經驗的班底,Joyce 說可以在拍 MV 的同時,像參與了一場演技訓練營一樣,真的既緊張又興奮。

由於彭導及阿雞老師均是 Joyce 的演技訓練老師,是以正式演出時她就好像面對老師考試一樣,不過幸好二人均不停提點她,彭導更不時提出意見及不同演繹方法建議,令 Joyce 緊張得來又有很大得著,她說:「拍阿雞老師開槍果場戲時,大家氣氛都好凝重好緊張,我重要同戲中男朋友 Mixson 一齊搶阿雞老師把槍,當時我要大聲吆喝佢,之後聲都沙埋,可想而知當時幾咁激動。其實要喺舞台上面對大班專業嘅工作人員已經好緊張,重要喺兩位老師面前演戲,個感覺就好似讀書大考一樣咁緊張。」身旁的彭導即答道:「我係刻意咁做嘅,因為平時排舞台劇有幾個月時間,但今次拍攝要喺咁短時間做到呢個效果,就好需要非常熟悉舞台演出嘅演員嚟演出。」

新歌《先哭為敬》MV 之所以拍成一個悲劇式愛情故事,其實緣起於作詞人 Wyman 黃偉文的歌詞,Joyce 指出:「好開心可以收到Serrini 的 demo,我一直好欣賞佢,因為佢係做緊我一直好想做到嘅嘢,可以隔空同佢合作到,真係好興奮,但最特別係 Wyman 嘅歌詞,佢將愛情故事寫出好多唔同嘅層次,可以用好多唔同方法去詮釋演繹,令到成個畫面好立體好有故事。」對此彭導亦十分同意,她説:「當我睇完 Wyman 嘅歌詞之後,令我諗到好多嘢,首歌主旨係講離別,而喺我最熟悉嘅劇場舞台上,你會經歷人生所有嘅情緒、情感,到有一日你要離開嘅時候,你係會帶住一個乜嘢嘅情緒呢?喺呢個故事入面 Joyce 飾演一個演員,演出完一個好成功嘅戲,今晚嚟到最後一晚演出,當觀眾好唔捨得佢嘅時候,其實佢比任何人更加不捨。至於個 MV 嘅結局係點,我先賣下關子,大家睇吓 MV 就知道。」

鄭欣宜指拍今次新歌MV是個挑戰。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟