【萬物有時】鄭秀文新歌派台剖析心態演化:給大家療癒作用

(大會提供)

Sammi 鄭秀文近來的新歌歌名都很有意思,驟眼看在某程度上反映了 Sammi 的心態變化,就像新歌《萬物有時》,不期然會聯想和她自身的人生觀有關,不過 Sammi 説原來故事並不如此想當然,更説新歌與「至尊金曲」《我們都是這樣長大的》如出一轍,但與其説是延續,不如說是一個更深層次的答案。

Sammi 指這首歌其實早在一年半之前已收到音樂 demo,但一直未有合適的歌詞,她説:「收到音樂部份之後,一直未搵到可以描述到自己心境嘅歌詞,直到收到而家呢份詞,個感覺就係『係佢喇!』。我覺得呢首歌可以套用於每一個人的生命入面,亦都好似幫《我們都是這樣長大的》呢個議題,搵到一個更深層次嘅答案。入面有兩句歌詞我特別喜歡:『善萬物自有得着時,花開落有滄桑故事。』每個人生命中都會遇到各自嘅困難,一啲滄桑無奈嘅事,果一刻可能覺得好悲傷,唔知點樣應付,但隨著時間過去,時間會俾一個最好答案你。其實每個人喺生命入面都會遇上一啲無力時刻,希望呢首歌可以俾到大家一個療癒作用,而唔係普通一首流行曲。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟