鍾嘉欣轉營飲食KOL YouTube教整豉油雞翼逾萬人點擊

(截圖)

現年36歲的鍾嘉欣已為人母,近年幕前產量變少,但她除了相夫教子,更成功轉營為烹飪界KOL,而她經營的YouTube Channel也相當成功。新一集的教煮豉油雞翼,原因嘉欣說:「我啲仔女最鍾意食雞翼,最簡單、最容易入口、每一個人都會鍾意嘅緊係豉油雞翼,好簡單,我教你。」片長接近6分鐘,首先材料必須要雞翼,但嘉欣說在香港買急凍雞翼很多時候都會有「雪味」,要如何去除呢?她說:「我會用一啲盬,然後浸水,約十分鐘,我就隔水,再用手擠啲血水出嚟。」同時也需要薑、蔥和蒜作配料。

然後開始開爐烹調,需要用牛油果油放入爐中,等待爐加熱成功後再將薑、蔥和蒜等配料加進去,令香味加重,之後再放雞翼、老抽、豉油,那豉油雞翼帶點甜味,嘉欣直言看個人喜好,她就不喜歡用白糖,所以選擇了楓糖漿代替以及健康一些。十分鐘過後,雞翼樣貌非常好看,「睇下啲顏色幾靚,又簡單又快,返到屋企突然急起上嚟,唔好話小朋友,大人見到都會好開心。煮飯其實唔需要話好複雜,唔使一定好好食材料先煮到好嘅,對我嚟講越簡單先食到食物本身最真嘅感覺。」經過兩天嘉欣的影片已經超過1萬人以上點擊觀看,成績相當好。不過整條片最後嘉欣捧著雞翼的碟子,以一個傾斜角度展示給觀眾看,就在這情況嘉欣發生了「蝦碌」的情況,便是碟中的豉油針倒瀉了,嘉欣更崩潰的尖叫起來,擺出無奈樣貌,然後便關機了。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟