73歲汪明荃行山突變「記者」?IG直擊交通意外夠專業

(IG)

現年73歲的資深藝人「阿姐」汪明荃,雖然公敄繁忙,但一向注重身體健康,除了書法,也喜骲行山見見陽光!而在昨日(2日),阿姐就再一次發揮「動靜皆宜」的本色,在清水灣行山時遇上交通意外,而阿姐更即時化身突發記者直報道現場情況:「呢度係清水灣道呀,一架車連撞警車同埋貨車,佢自己開得好快,更強調大塞車,轉彎嘅時候煞唔到掣,而家就3架車,我諗行清水灣道嘅車,要一個鐘先出到嚟喇!」更多次強調會大塞車。不過阿姐的「報道」顯然非常冷靜,更有網民笑言:「點解你用咁休閒嘅樣去直播撞車。」可見阿姐見慣大場面,處變不驚!

汪明荃於1966年加入麗的映聲(亞洲電視前身),1971年轉投無綫電視(TVB),是1970年代無綫首席女演員及當家花旦,在1970–80年代演出多部著名劇,也是前四朵金花成員之一;政治方面,她曾任第七、八屆全國人民代表大會廣東地區代表、第九、第十、第十一、第十二屆全國政協委員,現任香港電視專業人員協會榮譽主席和八和會館主席,亦是無綫電視代理人合約女藝員,主要擔任大型節目的司儀。汪於1983年與謝賢女兒謝婷婷正式上契。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟