鍾嘉欣新片教煲湯白菜菜乾蠔豉瘦肉湯:顧家由個肚開始!

(截圖)

現年36歲的藝人鍾嘉欣為無綫拍攝劇集《星空下的仁醫》後,便「9秒9」回加拿大與家人團聚,同時她也不忙為YouTube Channel注入新中中中一中,而最新一條影片中,嘉欣表示結婚後變成一位家庭主婦,每天都會有一個煩惱,就係煮菜方面的煩惱,「好多時候我成日上網搵菜單我就覺得好複雜好難煮同埋好浪費時間,搞到我好大壓力,因為本身我結婚之後都唔係一個好叻煮餸嘅女仔,但我係一個好傳統嘅女仔,結婚之後我應該要照顧好屋企,所以第一件事應該要由個肚開始。」

接下來嘉欣會繼續拍攝教煮餸的影片,希望簡單、好食、健康,而今天嘉欣笑言教大家煮的便是「白菜菜乾蠔豉瘦肉湯」,首先要準備菜乾、白菜、瘦肉、紅蘿蔔、乾蠔豉、蜜棗、鴨腎、南北杏和果皮,嘉欣強調記得清洗好食材才好去用,加水然後用慢火煲兩小時,那便完成這一個簡單又方便的菜式。短短兩天已有3萬多人觀看這段影片,大讚嘉欣生完兩個都這麼Fit,一定是平常喝了不少湯水,並留言寫道:「以為嘉欣係竹星女,原來都幾傳統,重成日煲中式老火湯比小朋友。」、「識得煮飯煲湯,老公仔女身心安康」、「唔錯呀我又學到野 教煲湯好呀」。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟