【東張西望】「比華利山騙局」!江美儀節目大爆令屋企人好擔心

(截圖)

近日,大埔豪宅比華利山屋苑內近章貼滿追數的大字報,指一名「偽富豪」在屋苑內向鄰居埋手,以投資藥品可獲高息回報吸引街坊「落疊」,有傳謝安琪、張繼聰、江美儀、洪金寶等人都係苦主。喺今晚播出嘅《東張西望》裡,黃穎君訪問咗多位曾接觸過「偽富豪」、人稱黎博士嘅人,有受訪者表示曾到訪黎偉業嘅四千尺豪宅:「每次去屋企都起碼有三個保鑣,工人最少八、九個。」亦有受訪者指黎博士對人十分友善。「話爸爸比咗30個億佢,所以而家唔使做嘢,佢最初白手與家時都賺咗兩、三億,話自己有好多間上市公司、百幾間子公司……」

有指這名人稱黎博士的騙徙,三年前陸續租下三座比華利山別墅,用各種「港澳政協」、「醫學總監」、「科技首席研發顧問」等20個名銜,而每次舉辦慈善活動時都表現得不遺餘力。江美儀在節目中表示:「佢好鍾意做善事,我記得搞過一個慈善晚宴,佢好支持,晚宴些好踴躍投一啲物品去捐錢。」不過,到底江美儀是否苦主之一,佢就只係話:「屋企人好擔心,成日都打嚟問我點解會咁樣。(有傳你為咗避佢,所以搬離咗屋苑?)吓?」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟