C AllStar合體再度化身地球保衛隊 笑稱為信念再集合

C AllStar 自合體後即密鑼緊鼓投入錄歌,新歌《留下來的人》MV 可以見到「地球保衛隊」再次出動,不過今次MV 主要由二位成員梁釗峰 (釗峰)、陳健安(On ))演出,由於釗峰需要在災場出入進行拯救工作,所以途中遇上不少驚險鏡頭,他說:「今次真係請到一班電影特效道具團隊參與拍攝,令到好多畫面上危險嘅場面都可以好安全地順利完成,例如我差啲俾瓦爍活埋,啲沙石有啲入咗耳仔塞住咗,但我又唔可以郁,果一刻好難捱。」身旁的On仔打趣說:「所以呢場戲唔會俾我拍,因為我係『大耳窿』,哈哈。」釗峰又說:「但最辛苦係戴上防毒面具,因為係非常焗呼吸困難,但戴咗都仍然係乜都睇唔到煙霧彌漫,所以好有挑戰性。」

釗峰指他們這隊「地球保衛隊」為信念再集合,今次新歌的 MV 就會見到他們出動去拯救遇上災難的市民。他說:「首歌主要想講大家正面對離開和留下的抉擇,究竟留喺度嘅人點樣面對未來,心態如何。地球發生咗好多嘢,有啲人可以選擇走唔走,但有啲人係冇得選擇,聽眾可以由首歌感受下自己係屬於邊一種人。」

On 仔接着説:「點解MV得我哋兩個拍?其實係一個伏線嚟,但首歌就係我哋四個一齊唱。今次最大突破係喺個MV,因為導演睇完電影《天能》後,覺得有啲概念可以應用喺呢個MV度,我哋都想睇下拍起嚟有幾難,例如一連串倒後行的鏡頭,有啲係特技效果,但有好多係我哋苦練之後自己做出嚟,點解我哋要『扮倒後行』呢?大家到時睇就會明白。」

釗峰解釋,他倆本來是一起去拯救人類,可惜最後他決定犧牲自己,他說:「故事有啲時空交錯,我同 On 仔雖然係同一隊,但我會時空逆轉咁返去幫佢,然後我賠上性命,令到 On 仔成為『留下來的人』。」

今次MV主要由二位成員梁釗峰 (釗峰)、陳健安(On 仔))演出。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟