肥仔聰自爆曾唔鍾意做演員 靠吳孟達一句點醒

楊盼盼與林子聰同是熱愛電影之人,過去曾作合作喜劇《大四喜》,林子聰指跟盼盼合作十分開心,笑說只要有盼盼姐在場,劇組的伙食必定好,林子聰說:「好深刻,我七歲睇《射鵰英雄傳》,記得你個角色係穆念慈,記憶中你不是太打女形象,到第二套印象深刻的劇集《楊家將》,先知道原來你係識武打!

林子聰認為喜劇與動作戲是不能分開,一部電影加上動作戲會是更精彩,提到 特技效果的出現,令動作畫面更加豐富,他即席分享了與元華拍攝《功夫》的 趣事:「當年華哥知道有一幕要被秋姐(元秋)一掌打到撞穿牆、飛出街嘅戲 ,拍攝前兩星期就練,去跑步、健身,做足準備,直至拍攝當日要埋位,佢望 住三樓,深呼吸一啖諗住上三樓拍,我同華哥講,『唔係上面拍,係嗰邊拍, 行去綠布景影張360度嘅相就OK,華哥即刻大受打擊話『點解我練咗咁多年, 之前仲特登去操,你話我知,原來只係影幾張相』,華哥問我科技發達好定唔我話對今時今日嘅你係好事,可以延續你嘅演藝生涯,而且又冇咁危險 。」

此外,以編劇入行的林子聰,當過演員、導演、監製等不同範疇,他表示在多個範疇中,他曾不喜歡當演員,他說:「以前我唔鍾意做演員,係達哥(吳孟達同我講咗句『演員可以同導演一樣,賦予佢新形象、新生命』。嗰時做編劇,係想拍劇(執導,後來發現做演員都可以幫助拍劇(執導,到而家我一寫劇本,就會諗晒三個範疇,全部成立,我先寫。」

楊盼盼今集請來林子聰做嘉賓。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟