【總是有愛在隔離】77歲許冠文復出拍戲遇高難度動作 錢嘉樂被嘲「虐老」!

(劇照)

由電影大亨古天樂率領的十間電影公司,齊心合力製作的抗疫電影《總是有愛在隔離》, 於4月22日正式上映,今日 (24日)發出終極預告及製作特輯,其中77歲的許冠文落力演出,大熱天時著潛水衣又要捱夜,仲要拍攝爬冷氣槽戲份,身為動作導演的錢嘉樂就被笑指是「虐老」,但他極力否認。《總是有愛在隔離》獲不少電影界前輩不收片酬,仗義出手接拍,其中年屆77歲的許冠文(Michael)更是最落力,當中要應付不少辛苦場面,而且連日來為追趕進度,更要通宵拍攝,可謂為業界出心出力。

其中一場講述許冠文、錢嘉樂、王凱韋、馮勉恆爬冷氣槽及秘密水道逃離酒店,四人在34度炎熱高溫天氣下,穿上全套潛水衣裝備拍攝,未開始拍攝,各人已大汗淋灕,工作人員不時為四人抹汗補妝。在休息期間,未落水池已濕透全身。雖然要捱夜、捱熱拍動作戲,但為業界出力的Michael不但沒有怨言,還樂在其中:「我唔係專門做動作戲,但我幾鍾意做動作戲,因為唔洗諗對白,如果係好嘅動作,唔洗解釋,同埋喜劇我最鍾意做全世界都明嘅動作戲,非洲人睇一樣、中國人睇又一樣、美國人睇又一樣,咁就最好!」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟