拍片匯報抗癌成功!66歲金燕玲分享身體近況

(截圖)

現年66歲的藝人金燕玲,早在2019年發現患上子宮癌,除了需要接受切除手術外,還要進行化療以及電療,雖然抗癌路艱辛,但好友、親人陪同打氣下也終於完成。昨日(23日)金燕玲拍片分享近況,透露與醫生見面後,確定不用做化療:「要做20次電療,要食藥控制病情。」

金燕玲在片中分享了一位病友的經歷,她更介紹對方一個賣癌症病人專用頭巾的網站:「當你冇咗頭髮,出街嘅時候會覺得好凍,所以需要戴帽。」她還曬出古巨基太太Lorraine送給她的冷帽:「呢頂係Lorraine喺日本買返嚟嘅冷帽,好舒服。」她又笑言之前試過綁頭巾,但因為五顏六色難襯衫,而且比較難綁:「我唔似外國人咁深輪廓,又要諗埋自己妝容,對我嚟講就唔係太啱,所以所有要化療嘅病友,真係要準備舒適嘅頭巾。我希望香港有人專門做呢啲畀癌症病人使用嘅頭巾,頭巾呢件事係值得投資,亦應該有人要做。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟