【緣來自咖啡2】66歲韓瑪莉大爆腦膜炎經過 節目感激杜燕歌不離不棄

(大會提供)

現年66歲的資深藝人韓馬利「Mary姐」已在無綫大台工作超過40年,但原來早在2019年她曾患上腦膜炎,日前應邀到馬浚偉節目《緣來自咖啡2》擔任嘉賓時,則大爆箇中感受:「我好喜歡阿仔嘅性格,實事求是,非常認真,但又唔會畀你太多壓力,每次跟他傾談感覺都很舒服、舒暢,感受到其正能量。佢要做嘅事就一定做得到,好欣賞佢勤奮性格。」

韓馬利近年經歷一次又一次健康挑戰,患上腦膜炎,也曾受過情緒病困擾,幸得身邊人體貼照顧,令佢一次又一次自死蔭幽谷中走出來。Mary姐坦言與疾病拼搏中,體會到丈夫深情,自己亦有好大反省及檢討,要令自己強大就係要克服自身缺點,改變與身邊疼惜自己嘅人溝通方式。疾病,折磨身心,但也有得着,夫妻關係改善,生活更美滿幸福:「今次與阿仔深談,令我想到有句說話:人若賺得全世界,卻賠上自己的生命,又有什麼益處?不妨認真思考下,我們的生命在這個世界會有什麼作用?如何令自己擁有更豐盛嘅人生呢?」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟