【小儀與13型男】蔡一傑追求完美  對感情零寄望

蔡一傑擔任小儀的節目嘉賓。
由阮小儀主持的香港開電視節目《小儀與13型男》最後一集邀請「完美型」 的蔡一傑擔任小儀約會對象,眾所周知,蔡一傑是小儀的偶像,難怪蔡一傑甫出場時,小儀即表現亢奮,她透露人生第一次參加的偶像聚會的對像,便是蔡一傑:「幻想會成為另一半嘅人,真係只有草蜢裏嘅蔡一傑,因為感覺好近,年紀上唔會差好遠,同佢好親近。」
在小儀心中,蔡一傑是一個要求很高的人,小儀說:「佢係事事追求完美嘅人,唔可以有錯誤,喺佢能力範圍裏做到最足嘅準備,令件事出嚟係靚。」不過小儀卻認為,若果身邊另一半是「完美型」,定必會有一定壓力,她謂:「覺得身邊嗰個人追求完美嘅話,做隔離嗰個一定幾辛苦,但若然愛呢個人,知道佢追求完美,都會盡量配合,盡量做到自己又開心,佢又開心。」
小儀懶理世俗眼光
節目中,小儀為蔡一傑親手製造戒指送給對方,逗得蔡一傑非常開心,在鏡頭前不禁吻小儀臉頰,令小儀暈大浪,而席間小儀問到蔡一傑渴望哪一種感情生活?蔡一傑表示:「冇渴望、冇寄望,總之盡量享受生命,感情生活有與冇係唔重要,最好有,不過冇亦無妨。」至於,問到甚麼人會吸引到蔡一傑?他說:「健康型,鍾意女仔膊頭好橫,好似歐鎧淳,膊頭又橫、又夠高、樣子又甜美、腳又長。」
提到又指,小儀透露過往亦試過一次收到男朋友送她戒指,小儀說:「有次行過街,見到隻戒指幾特別,對方買咗送畀我,得一個男朋友送過戒指畀我,對我嚟講,收戒指係一個認定嘅動作。」《小儀與13型男》即將圓滿結束,經歷過跟13位不同類型男士約會,小儀有不同體會,她表示:「由始至終,到而家都追求愛情,而家追求係平實啲嘅愛情。我而家仲未結婚,世俗眼光會話我嫁唔去、冇人要,但我唔係咁睇。我反而會愈來愈欣賞自己呢個年紀,喺40幾歲開始,就已經有呢種感覺。每一年都會欣賞自己嗰個歲數,因為代表有所成長,我嗰一年所吸收到嘅嘢,都可以畀到對方。」所以小儀相信她將來的男友,會幸福過她以前的男友。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟