鍾培生開YouTube頻道原意係想促進就業 自爆阿媽同張智霖係雀友

「富三代」鍾培生(Derek),近期宣布與林作展開「百萬擂台戰」而備受關注。向來「惹火」的Derek,一直有透過網上個人頻道表達意見和分享生活,日前他接受香港開電視主播馬梓軒專訪,大談開設網上頻道之目的,他表示:「其實當時一開始做,係想傳遞多啲愛出去,因為好多幕前幕後都係我嘅舊同事,例如有啲係拍戲嘅攝影師,有啲係影結婚相,因為疫情下佢哋冇晒工作,既然係咁,我不妨出一分力啦!我啲片初時冇人睇,即使我用高成本去製作,啲人都唔明白我做啲咩,果陣主要係想畀多啲工作大家!」  

Derek更不時邀請名人作客訪談,例如羅家英、尹光、張智霖、方力申等,其中ChilamDerek的母親更是早已結緣,他透露:「係呀佢哋識咗好多年,以前一齊打牌嘅!雖然我哋平時唔係成日見面,唔算話好close,但我覺得Chilam真係一個非常之nice嘅人!」  

隨著網上頻道逐漸受到關注,Derek亦有新想法,希望集合眾人力量一起做好事,他謂:「其實我唔係做慈善,因為香港已經有好多慈善團體,我自己亦會捐款,開慈善團體唔需要靠我!但係有時一啲開心嘅事,例如周圍派利是,有個會員想要部新電腦,我送一部新電腦畀佢,有人需要入超級市場掃貨,我畀你去掃貨試吓買啲奢侈品!我覺得呢個力量,原來可以透過大家一齊去做,大家都可以參與!」

鍾培生自爆開YouTube頻道的目的。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟