【網民熱話】酒樓現「二手」清蒸石斑 經理話「計平啲」

港府早前放寬食肆晚上堂食後,不少市民外出用餐。不過有網民到連鎖酒樓食飯時點了一條清蒸石斑後,上菜時發現「成忽肉唔見咗」,但經理只說「計平啲」,令事主憤怒。有網民留言問是否「二手魚」。

網民表示清蒸石斑上枱時,發現「成忽肉唔見咗」。(Facebook「中伏飲食報料區」圖片)

事日住日前於Facebook群組公開「中伏」經歷,他當日放工後到灣仔一間連鎖酒家用膳時,點了一條清蒸石斑,上菜後「撥開咗啲蔥花成忽肉唔見咗」,於是向經理投訴時,竟獲對方回應「計平啲」。事主大為不滿,又指不是錢的問題,要求酒樓「一係轉第二樣一係整嗰條」。雖然事主貼文中未有透露最後如何解決事件,但就話「大個仔都係第一次試過咁樣」,又強調「冇下次」。事主又上載收據,坦言「求其食差唔多$600都唔使揀你啦 !」

事主上載收據,坦言「求其食差唔多$600都唔使揀你啦 !」(Facebook「中伏飲食報料區」圖片)
網民有嘢講:

Kitty Tsang:二手魚?!

Mabel Lau:試下熟未

Greg Wai:上家食咗啖?

Keith Tse:廚房試咗D肉好滑,先生可以放心食

Chun Chan:啱啱有碟西蘭花班球落單,偷少少幫幫手唔係詐型啊

鄭展晴:應該放埋一邊嗰陣俾老鼠食咗

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟