【網民熱話】單車館職員即場致電核實身份 網民:冇權咁做!

新型冠狀病毒疫情下,港人進入各政府場所時均需掃描「安心出行」二維碼,或登記個人資料。但有網友於社交網站指其小孩登記個人資料後,職員即場打電話核實,批評職員「冇權咁做」,引起熱議。

市民於各政府場所時均需掃描「安心出行」二維碼。(陳穎欣攝)

有網民在Facebook群組「將軍澳主場」發帖表示,日前到將軍澳單車館時,成人已經用了「安心出行」,小朋友已要填資料先可進入,「最離譜就係佢即場用有綫電話打去你填上去的電話做證實。我覺得非常過份,佢哋都冇權咁做!」

網民發帖批評將軍澳單車館職員即場致電核實資料。(陳穎欣攝)
網民有嘢講:

GinyGiny Giny:你寫比(畀)佢,佢就有權打比(畀)你,你寫比(畀)佢交到佢手上,已經代表你同意佢聯絡你。

SaSa Laoy:所有社區中心都係咁、完全冇尊重市民嘅私隱,二等公民都不如。

Patrick Wong:妳有權唔去,市民既生命健康絕對比妳的私隱重要。

Kelvin Dan:點為之冇權?政府比左權佢地咪有權囉。welcome to new Hong Kong。

Queenie LS Chan:你有權選擇不入的。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟