【吳孟達病逝】無綫專題悼念!曾志偉感觸重提達哥自殺

(截圖)

昨晚,無綫電視為巨星吳孟達(達哥)進行悼念節目《無可比擬的演藝泰斗 永遠懷念 吳孟達》,席間更邀請了不少跟達哥有合作的老朋友分享點滴。而副總經理曾志偉說出了鮮為人知的故事:「達哥喺TVB係演技非常精堪嘅演員,其實喺佢年輕時間,由於佢咁叻,自己生活比較放任,鍾意飲酒賭錢,賭到周身債,成日周圍問同事借錢,甚至棚入面職員都借,借到大家唔敢叫佢開工,覺得叫佢開工又要借錢畀佢。但身邊有一個好朋友,而家好出色嘅演員,大家有時晨運都會見到佢,不斷資助佢幫佢。但有一日佢都同達哥講唔能夠再幫你,咁樣會害咗你,由嗰日開始達哥覺得人生冇希望,因為一個咁好嘅朋友都唔決定唔幫我,其實已經知道係我人生嘅盡頭。」

「嗰陣佢諗過不如算喇,去到城門水塘想檻落去,佢望住個天講,希望下一世可以重新做人,要做一個更好嘅演員。但佢又諗,下一世可能做牛做馬做狗,未必可以做人,但我而家仲係人,我點解唔可以從新做人呢?於是佢返咗屋企,瞓咗一晚決定重新做人。然後佢返去TVB,同所有編劇、導演講,你用返我喇,你會見到一個唔一樣嘅吳孟達。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟