余香凝首派雙封利是 教識老公打牌冧母親

余香凝(Jennifer)今年首次以身份派雙封利是,她透露媽媽鍾意打麻將,故特地教識老公,湊夠四人一齊可以新年打牌。

余香凝首派雙封利是。

古天樂旗下公司One Cool Jam Cast一眾藝人:余香凝、廖子妤(Fish)、陳穎欣(Yanny)、麥子樂、徐頴堃(Erica)、林婷,連同余潔滢(Zoe)踏入牛年齊齊煎蘿蔔糕、搓湯圓開年,喻意新一年大家團團圓圓、步步高陞!

一班藝人齊齊相聚慶祝新年。

去年「升呢」人妻的Jennifer,首次以「陸太」身份登場,難怪一眾同們師兄妹大賣口乖、講盡好說話向Jennifer𢭃利是!首次派利是的Jennifer笑言派利是絕不馬虎,必定派「雙封」之餘,又會準備「好多錢」入利是,她說:「其實過往都有派利是,不過今年會派更加多!」即將在牛年成為人母、腹大便便的Jennifer,表示在疫情影響下會減少外出拜年,但有兩個新年習俗就依舊會做:「每年習俗都同阿妹(Zoe)慶祝生日,同埋返屋企一齊打牌,因為媽媽好鍾意打牌,我哋細細個,佢已經教識我哋打牌,依家終於有埋老公,可以湊夠四個人,一齊打。」

Jennifer續指原本老公不懂得打麻雀,是特別為了陪余媽媽而學:「今年教識佢(老公)打牌,等佢可以一邊打牌一邊同媽咪傾多啲偈,雖然以前我同媽咪、阿妹,三缺一都係咁打,但始終四個人打牌會開心啲。」問到Jennifer,老公是否「魚腩」?身旁妹妹Zoe即搶答表示:「要喺佢老公身上食到胡,係一件好難嘅事。」Jennifer即哈哈大笑:「佢唔會贏,但佢好謹慎,又唔會輸,知道人哋要咩牌,就唔打咩!」她大爆母親通常都是大贏家。

余香凝教老公打麻雀,一家人齊腳開枱。
Yanny被催婚嘆未係時候

此外,Yanny在疫情下過新年,感到有點可惜:「屋企有好多老人家,今年唔會一齊食飯,只會喺唔除口罩下拜年,以往好開心,每家人煮一味菜,可以試試對方手勢,不過今年就唔得喇。」問到在拜年期間,可會被親友催婚?Yanny表示:「唔使拜年,無時無刻都被催婚,見到Jessica(蔡明思)同Jennifer結婚,佢哋都會問幾時到我,但自己覺得未係咁快。」Yanny續說踏入牛年,將接受兩個新工作挑戰,一是做節目主持,二是網絡平台工作。

Yanny話成被家人催婚。

麥子樂、Erica表示新年期間跟家人共度,不過來自馬來西亞的Fish自言在港無親戚,新年及團年都是跟家中寵物貓一起過,至於新加盟的林婷,希望牛年可以跟各位師兄師姐拍電影及電視劇。

麥子樂
徐頴堃
廖子妤
林婷

場地提供:Chroma Cafe

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟