【俏郎君】張敬軒新曲製「卡拉OK」MV歡度新春

(網圖)

現年40歲歌手張敬軒早在上月推出新歌《俏郎君》,而近日軒仔更預告將在大年初一(12/2)上載新歌卡拉OK到YouTube頻道。而張敬軒更想起自己曾在影音公司音頻部做學徒的日子,他記得有時候需要協助字幕組同事敲字幕,亦是卡拉OK中非常重要的一個步驟。他解釋:「什麼叫敲字幕呢?就是要按照歌曲旋律的節奏準確把每一粒字幕的拍子敲一個電腦鍵,即是按唱的節奏敲,字幕軟件便會記下所敲的時間,生成時間碼,再選上字幕顏色就會變成卡拉OK中的變色字幕了。把字幕時間碼、伴奏音軌、原唱音軌和MV合成輸出,再送去壓縮部壓縮,就可以製作DVD或者LD母盤了。」

軒仔又用自身經歷勉勵歌迷,希望他們把握機會增值自己:「當年無意之中學到嘅小知識,過咗廿幾年之後竟然可以學以致用。所以無論而家喺學校讀緊書嘅你,又或者啱啱出嚟社會做事、甚至乎啱啱轉換一個新環境邊做邊學嘅你,唔好錯過每一個學習嘅機會,因為你今日學到嘅嘢可能喺將來嘅某一日幫返你。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟